Attraktioner i Esbjerg

Foto: VisitRibeEsbjerg

Med kæmpeskulturen Mennesket ved Havet åbner Danmarks port mod vest sig mod verden og byder velkommen til Esbjerg. Esbjerg kan tilbyde sine gæster flot kunst og arkitektur, spændende museer og ikke mindst enestående natur takket være byens beliggenhed lige ved Nationalpark Vadehavet.

Fiskeri- og Søfartsmuseet
Danmarks museum for menneskets relation til havet, kulturen som har udfoldet sig omkring det samt livet under havoverfladen. Siden 1968 har vi samlet og formidlet Danmarks maritime historie. Sælerne er vores faste beboere. Kom til en af de daglige fodringer, hvor man kan opleve Danmarks største havpattedyr helt tæt på.
Oplev den store offshore udstilling, der giver et fantastisk indblik i alt fra indvinding af olie og gas til hvordan livet er på en boreplatform. Derudover kan vi året rundt bl.a. byde på: Miljøer fra Esbjerg Havn, bunker fra 2. Verdenskrig, træskibe på friland, akvarier, følebassin, fugle, hvalskeletter, udstilling om Vadehavet, invasive arter og en stor legeplads.

Mennesket ved Havet
Tilrejsende til Esbjerg hilses fra søsiden velkommen af Svend Wiig Hansens monumentalskulptur ”Mennesket ved Havet”, rejst i anledning af, at Esbjerg i 1994 kunne fejre 100 års jubilæum som selvstændig kommune. Den blev afsløret den 28. oktober 1995.
Skulpturen skildrer det rene og ufordærvede menneskes møde med naturen. Mennesket som det var, da det kom ud af mors liv. Mennesket før det rejser sig og begynder at handle. Det er først da, sagde Wiig Hansen, at det går galt. Først da får mennesket ”snavs” på fingrene. Skulpturen er i kraft af sin størrelse (9 meter) samt udstråling blevet et vartegn for Esbjerg. I klart vejr kan kroppene, der står som spændte sejl, ses på 10 km afstand.

Museer

Foto: VisitRibeEsbjerg

Kirker

Foto: VisitRibeEsbjerg

Kunst og monumenter

Foto: VisitRibeEsbjerg

Esbjerg Museum
Tre udstillinger om besættelsestid og hverdagsliv i Esbjerg 1900-1950. Besøg ”BESAT - Esbjerg 1943” og familien Hansen. Bevæg jer gennem deres kælder, besøg dagligstuen og køkkenet, gå ind i vaskerummet og ud i baggården. Familien møder jer alle steder og beder om hjælp til at løse deres besættelsestids-dilemmaer.
”MODSTAND - Esbjerg Ribe Bramming 1940-45” går i dybden med den lokale modstandskamp. Hvor kom modstandsfolkene fra, hvad ville de, og hvad angreb de ? Stå midt i det gamle Esbjerg i ”Esbjerg 1900”. Kig ind hos købmanden, nyd Torvets butikker og besøg arbejderfamilien og direktøren.

Esbjerg Kunstmuseum
Esbjerg Kunstmuseum er et museum for moderne kunst og samtidskunst, der er kendt for at fungere som eksperimentarium for både børn og voksne. På museet får kunstnere ofte frie tøjler til at afprøve anderledes ideer. Det betyder bl.a., at kunsten præsenteres på nye måder - for eksempel i sammenhæng med musik og naturvidenskab.
I museets æstetiske laboratorium kan alle eksperimentere med farver og optiske tricks, mens de mange interaktive formidlingsposter indbyder til personligt engagement og fordybelse. I duftinstallationen Wittgensteins have skal man bruge lugtesansen til at fremkalde sine egne billeder, mens de åbne magasiner byder på udtræksvægge fyldt med malerier.

Anden Verdenskrig

Foto: VisitRibeEsbjerg

Zoo'er og dyreparker

Foto: VisitRibeEsbjerg

Bygningsværker

Foto: VisitRibeEsbjerg

Slotte og herregårde

Gørdinglund Herregård, som ligger tæt på Ribe, er bestemt et besøg værd. Riber Kjærgård er en herregårde fra omkring år 1300, som i dag fungerer som l...

Haver og parker i Esbjerg

Esbjerg er en by med mange grønne områder lige fra store flotte byparker til små oaser i bymidten.

Kunst i Esbjerg

Esbjerg - mennesker, hav og stor kunst

Oldtidsminder og ruiner i Esbjerg

Besøg jernaldertomterne i Sjelborg Plantage, hvor Esbjerg Museum har udgravet fredede hustomter fra ældre romersk jernalder. Eller se jernalderboplads...