Vadehavscentrets indgang

Attraktioner i Ribe

Ribe byder på en bred og farverig palet af forskellige museer og attraktioner. Arkitektoniske perler som Domkirken og den smukke middelalderlige bykerne. Her er mulighederne uendelige og oplevelserne store.

Ribe Domkirke og Sort Sol
Ribe Domkirke

Domkirken er synlig på kilometers afstand i det flade landskab. Påbegyndt omkring 1150 stod kirken færdig ca. 100 år senere. Murene blev opført af vulkansk tuf, hentet ved Rhinen og efter tidens skik anvendt til en treskibet kirke med to tårne mod vest. Senere tilføjedes to sideskibe, der gør den til Danmarks eneste femskibede kirke. Den er i dag både sognekirke og hovedkirke for Ribe Stift. Det første nordtårn styrtede ned 1283 og blev erstattet af det nuværende større Borgertårn. En tur i tårnet fører forbi Domkirkemuseet og giver fra toppen et uforglemmeligt blik over Ribes tage og over områdets helt særlige natur.

Ribes Vikinger
Ribes Vikinger

Ribes Vikinger er stedet at finde svarene. Gennem udstillingerne af de enestående arkæologiske fund kan du opleve Ribes historie fra begyndelsen af 700-tallet og op gennem vikingetiden og middelalderen til ca. år 1700. I årene 710-850 blomstrede vikingernes markedsplads, og museets vikingetids-udstilling er fyldt med smukke genstande fra perlemagerens, bronzestøberens og kammagerens værksteder. Udstillingen om middelalderens og renæssancens Ribe fortæller om hverdagslivets leg, sundhed og sygdom, om klostre og kirker og om den fortsatte rige handel i byen. Historien fortælles på så mange forskellige måder, at både børnefamilien og dem med særlig interesse for historie og arkæologi, kan få en god oplevelse.

Vadehavscentret | Ribe
Vadehavscentret

Et besøg i Vadehavscentret er en rejse gennem Vadehavets fantastiske landskab i selskab med millioner af trækfugle. Udstillingerne har internationalt niveau og giver et æstetisk og helt utroligt indblik i Vadehavet og trækfuglenes natur. Man får tillige forståelse for områdets kulturhistorie og særlige levevilkår. Alt sammen levendegjort af naturlige genstande, aktiviteter, levende billeder og med den mest moderne teknologi. Vadehavscentret fik prisen som ”Årets byggeri 2017”, fordi det på samme tid har organisk sammenhæng med den omgivende natur og har en særlig skulpturel identitet i den flade marsk. Vadehavscentret er porten til UNESCO verdensnaturarven, Vadehavet, og for alle en naturlig indgang til området, uanset om man alene besøger centret eller kombinerer det med en af dets mange tilbud om guidede ture.

Ribe VikingeCenter
Ribe VikingeCenter

Ribe VikingeCenter er en rejse mere end 1.000 år tilbage til vikingernes verden. Her kan man møde krigere, handelsfolk, håndværkere, bønder og alle dyrene på Storgården. Man kan opleve rekonstruktioner af det allerældste Ribe og nu også Danmarks første kristne kirke. Som gæst kan man selv blive en del af historien og deltage i krigertræning, skyde med langbue, fodre dyr, se gøgleren optræde, hjælpe til hos husfruen i Tinghuset og meget andet. Internationalt Vikingemarked, krigere, islandske heste, falkonershows, vikingemad, tro, sagn og fortællinger er bare nogle af sæsonens arrangementer, hvor man får viden og indsigt i vikingernes verden. Reenactors fra hele Europa strømmer til Danmarks vigtigste handelssted, Ribe, for sammen med vikingerne på Ribe VikingeCenter, at skabe en enestående autentisk oplevelse.

Ribe Kunstmuseum
Ribe Kunstmuseum

Ribe Kunstmuseum blev etableret i 1891 og danner ramme om en international anerkendt samling af dansk kunst med værker af bl.a. C.W. Eckersberg, Christen Købke, Hammershøi, P.S. Krøyer, L.A. Ring og ægteparret Ancher. Samlingen fortæller om kunstens udvikling i Danmark gennem to hundrede år. Udover den faste samling samarbejder Ribe Kunstmuseum nationalt og internationalt om sine særudstillinger, og det lykkes hvert år at tiltrække anerkendte kunstneres værker til museets udstillinger. Museet har til huse i en pragtvilla, som i sig selv er et besøg værd, og i cafeen tilbydes små anretninger, øl, vand og vin samt kaffe og kage. Selve museumshaven er en offentlig park, der kan besøges fra kl. 9 til solnedgang, og hvor man kan nyde det smukke lysthus og skulpturerne af bl.a. Per Kirkeby og Astrid Noack og udsigten til Domkirken. Kunstmuseet blev i 1864 bygget af Ribes matador, Balthazar Giørtz, som familiens privatbolig. Han måtte imidlertid afhænde både fabrik og hjem, og bygningen blev herefter museum.

Jacob A. Riis Museum | Ribe
Jacob A. Riis Museum

Historien om Jacob A. Riis er historien om næsten at gå under i New Yorks værste kvarterer og historien om, hvordan hårdt slid, vilje til at skabe et bedre samfund og tro på sig selv gjorde Ribe-drengen til det, præsidenten kaldte "den ideelle amerikaner". Jacob A. Riis skildrede gennem artikler og fotos det barske og rå slum i New York og han var med til at åbne borgerskabets øjne for hvordan den anden halvdel lever. Her får du også fortællingen om hans ungdoms forelskelse i den smukke Elisabeth fra Ribe.

HEX ! Museum of witch hunt | Ribe
HEX !

Maren Spliids kom fra Ribe og er den bedst kendte danske heks. Hun blev brændt på bålet i 1641. På HEX ! museet vil fortællingen om hekseforfølgelser i Danmark og Europa være i fokus.

Ribe Kunstmuseum

Museer

Ribe Domkirke | Alter

Kirker

Buste af Jacob A. Riis | Ribe

Monumenter

Zoo'er og dyreparker | Ribe

Zoo'er og dyreparker

Det Gamle Rådhus | Ribe

Bygningsværker

Sct. Catharinæ Kirke og Kloster
Blev grundlagt i 1228 som et tiggermunkekloster af dominikanerne - i Danmark kaldet Sortebrødrene. Det prægtige kompleks er sammen med Domkirken det eneste, der er levnet af alle Ribes middelalderlige kirker, klostre, kapeller og hospitaler. Den nuværende kirke er fra 1400-årene og den tredje på stedet. Efter reformationen i 1536 blev kirken sognekirke, mens klosterfløjene tjente som hospital. Kirken stod foran en sammenstyrtning, da den i 1920’erne blev reddet ved en enestående aktion, hvor man som sidste udvej bogstaveligt talt skar den fri af jorden, satte den på rækkevis af donkrafte og stille tippede den i lodret position. Gennem kirken er der adgang til den smukke klostergård. Nyd den fredfyldte stemning helt afskåret fra omverdenen. Sct. Catharinæ Plads har i midten et brøndanlæg med klostrets værnehelgen Sct. Catharinæ af Alexandria på toppen.

Det Gamle Rådhus
Er Danmarks ældste, opført før 1496. Fra 1708 anvendt som byens rådhus, hvor der ind til 2007 blev holdt byrådsmøder. I den gamle Borgersal og gangene hænger en samling portrætter af 1600-1900-årenes lens- og amtsmænd. Det tidligere gældsfængsel er nu indrettet til museum for Ribes bystyre samt lov og ret. Der fortælles om rådhuse, byporte og handel. Her kan man se byens segl, normalmål, drikkebæger, lovbog, morgenstjerner, bøddelsværd, tommelskruer og meget mere i Rådhussamlingen.

Kannikegården og Taarnborg med mere skal der også sættes tid af til når man går rundt og ser Ribe.

Vadehavet | Hvor himmel og hav mødes

Bliv inspireret til flere oplevelser i området