site logo

Esbjergs første rådhus

Ambergs Tinghus i Esbjerg - nu Velkomstcenter 

En middelalderborg midt i Esbjerg. Raffinerede detaljer i murværket, kamtakkede gavle og et tårn, som strækker sig 30 meter mod himlen. Det gamle ting- og arresthus, tegnet af arkitekten H.C. Amberg i 1892, er et markant hus i Esbjerg. Både i bybilledet og i byens historie. Uden en vedholdende indsats fra byens borgere var huset aldrig blevet bygget. Driftige folk sørgede selv for at købe grunden til huset, og helt tilbage fra 1870-erne pressede man på for at få lov til at opføre et ting- og arresthus i Esbjerg.

Realdania Byg har gennemført en grundig restaurering og nyindretning af både tinghus og arrest - arresten havde stået ubenyttet siden 1947. Nu kan huset igen efter mange års slid og brug stå smukt, brugbart og indbydende.

Fængselsceller er blevet til møderum, en ny port omskaber gårdrum til byrum, og i forhuset er oprindelige rumforløb og døråbninger genskabt. Det historiske hus fra 1892 står igen klar til at indtage rollen som byens hus. 

Fremtidig brug
Realdania Byg købte i 2010 ejendommen af Tinghus Fonden i Esbjerg, som også vil blive den fremtidige lejer. VisitEsbjerg og Esbjerg Kommune vil være blandt de fremtidige brugere i ting- og arresthuset, som bl.a. vil danne ramme om vielser, turistinfo-center og SSP-arbejdere og Natteravnene. 

Læs mere om VisitEsbjergs velkomstcenter på http://www.visitesbjerg.dk/esbjerg/visitesbjerg-turistinformation